Algemene informatie

Wat is Mindfulness?

Mindfulness  ('opmerkzaamheid’ of 'aandachtigheid') is een wetenschappelijk onderbouwde, veelbelovende stroming binnen de psychotherapie en wordt gegeven in de vorm van trainingen. Mindfulness helpt u in het hier en nu te zijn en te zien wat er werkelijk is en niet wat u wenst dat er is. Op deze manier wordt u bewuster van uzelf en de manier waarop u in het leven staat, zonder oordeel. Mindfulness is hierbij niet alleen een formele techniek waarbij je leert mediteren, maar waarbij je als het ware een nieuwe levenshouding aanneemt/aanleert.

In het dagelijks leven zijn we met onze gedachten vaak in het verleden of de toekomst. Veel dingen doen we op de automatische piloot – onbewust. Er zijn zoveel dingen die onze aandacht en inzet vragen. Meestal zijn we bezig met wat zich in de toekomst zal voordoen of wat zich in het verleden voordeed, met fantasieën, gedachten of piekeren en oordelen. Zo kunnen we zomaar een groot deel van de dag ‘missen’. Dit patroon is te doorbreken met Mindfulness.

Mindfulness ontspanning

U leert te doen door te oefenen. Dat heeft een aantal positieve gevolgen. Door vaker uw aandacht te sturen, leert u afstand te nemen van de spinsels in uw hoofd. U kunt zich beter concentreren en ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger. Tegelijkertijd worden uw ervaringen een stuk levendiger en intenser door er uw volle aandacht aan te schenken. Daarbij leert u beter uw grenzen te bewaken en wordt u zelfbewuster en zelfverzekerder.